Hora 14

Escucha Hora 14 en directo

Hora 14

MONTORO

Lo que hay que oir

MONTORO

"No podemos descartar que se haya cometido delito"

Alicante puerto de salida vuelta al mundo a vela

SER Catalunya

En directo

El 52% a favor de la independència

Segons l'Observatori especial Catalunya de la Cadena SER amb motiu de la Diada, creixen els favorables a l'estat propi

CADENA SER   11-09-2013 - 08:23 CET

ERC es convertiria en la primera força política en cas d'eleccions El 80,5% dels catalans favorables a la consulta , el 59,7 % fins i tot si fos inconstitucional

Votar
Sin interés Poco interesante De interés Muy interesante Imprescindible
Imprimir
Enviar
El 52% a favor de la independència, segons l'Observatori especial de la Cadena SER sobre Catalunya

- (CADENA SER)

Una clara majoria de catalans, el 52%, es declara obertament a favor de la independència, mentre que només un 24% votaria en contra. Segueixen pujant els suports a la independència entre els catalans. Entre un alt percentatge de la població segueix la confusió, ja que un 15,9% no té decidit el seu vot o simplement no vol revelar què votaria, i un 7,7% anuncia que s'abstindria.

Disminueix molt poc el suport a la independència si hi hagués un acord de millora de finançament similar al del Concert Basc. Si Catalunya i Espanya acordessin una millora del sistema de finançament el vot a favor de la independència seguiria sent majoritari, tot i que el percentatge baixaria fins el 46,8%. En aquest supòsit, el 27% dels catalans hi votaria en contra.

També baixa poc el suport a la independència quan es pregunta el signe del vot si això representés quedar fora de la Unió Europea. Frega la majoria, un 47,4 % dels catalans, que serien favorables a la independència encara que Catalunya es quedés fora de la Unió. En aquest cas, en contra votaria també un 27%.

Una dada contundent, el 80,5 % dels catalans es mostren partidaris de permetre un referèndum d'independència. 8 de cada 10 catalans es mostren partidaris que Catalunya, o qualsevol comunitat, pugui celebrar un referèndum per manifestar-se sobre si vol continuar formant part d'Espanya. I una altra dada destacada, encara que el referèndum fos declarat inconstitucional, el 59,7% dels catalans aniria a votar de totes formes.

Sobre les culpes d'haver arribat a aquesta situació, els enquestats consideren que el màxim responsable de l'empitjorament de la relació entre Catalunya i Espanya és el Govern de Rajoy i la dreta espanyola. En concret, per al 54% dels catalans hi ha un clar culpable de la situació i no és altre que el PP i la dreta espanyola a qui culpen d'haver avivat el foc. Els altres culpables que identifiquen els catalans són: un 9,4 % al Govern de Mas, un 7 % als partits independentistes i un 12 % als malentesos i / o perjudicis dels ciutadans espanyols i catalans.

I si demà hi hagués eleccions a Catalunya?

L'estimació de vot del observatori confirmaria un canvi històric a Catalunya, on l'estratègia sobiranista d'Artur Mas catapulta a Esquerra Republicana com el primer partit. Amb un 22,1% dels vots ERC es convertiria en el més votat de Catalunya. CiU quedaria relegat al segon lloc amb una caiguda de 10 punts (obtindria el 20,7 % dels vots).

Ciutadans es convertiria en el referent per als que no volen la independència i el PSC continuaria caient. Ciutadans es convertiria en la tercera força política catalana ocupant l'espai que li deixen lliure PSC i PP Els socialistes continuen en caiguda lliure i retrocedeixen 4 punts. Pitjor li aniria al PP, que passaria a ser una força política irrellevant a Catalunya amb tan sols el 7%, dels vots. Iniciativa per Catalunya seria, amb el 12'1 %, el quart partit del fragmentat arc parlamentari català.

Comentarios - 0

AUDIOS

Webs de PRISA

cerrar ventana